Sunday, November 20, 2016

corruption in the former communist block

В воде откажалось обратное
часов нет? или есть

уровень коррупции в бывшем коммунистическом блоке

(на кратинке %%: доля населения дала взятку за последний год, они или члены их семей)  
по/на вотке Гранта Микаэляна

3 comments:

ba.ldei.aga said...

Oleksandr Sushko
November 19 at 6:40pm ·
Коли вперше побачив це опитування, перше, що кинулось у вічі - 33% опитаних громадян начебто давали хабар дорожній поліції. Не повірив, бо за опитуванням групи Рейтинг у 2011 році (не думаю, що цей показник істотно змінився) - лише менше чверті громадян визнали, що регулярно водять автотранспорт. Тож залишалось припустити, що хабарі дорожній поліції давали не тільки водії, але і значна частка пішоходів та пасажирів. Таке екзотичне пояснення мене не задовольнило, і я почав копати далі. Знайшов повну версію дослідження http://biz.liga.net/…/3537525-kazhdyy-vtoroy-ukraintsy-ne-v… і от що з"ясувалось.

Виявилось, що 9% респондентів визнали, що НАМАГАЛИСЬ ДАТИ ХАБАРЯ дорожній поліції. Це майже кожен другий із активних українських водіїв. І третині З НИХ (власне, це ті самі 33%) це вдалося, тобто хабар поліцейські взяли. 33% від 9% - це 3% від усіх респондентів. Саме стільки респондентів ЗА ВЛАСНОЮ ІНІЦІАТИВОЮ дало хабар дорожній поліції. Враховуючи, що нова патрульна поліція працює лише у 32-х великих та середніх містах, а на більшості великих автошляхів продовжує підпрацьовувати трохи переатестований "Сержант Петренко", отримана цифра а) не є великою та б) свідчить що головним генератором "попиту" на хабарі є "пропозиція" хабаря, тобто ініціатива самих водіїв, які не хочуть оформлювати штраф за порушення ПДР.

І навіть за таких обставин у 2/3 випадках поліцейські відмовились взяти хабаря, попри нав"язливу пропозицію "клієнта". Як на мене, це очевидна ознака прогресу.

А тепер питання: чи може дійти таких висновків пересічний читач нижченаведеного релізу? І якби не фантасмагорична цифра у 33%, яка примусила мене шукати першоджерела, про це б ніхто не дізнався. А варто, адже інші цифри цього релізу теж спотворені, з тієї ж причини.

Недаремно основне дослідження Транспаренсі Інтернешнл вивчає не корупцію як таку, а "сприйняття корупції". Сприйняття часто важить більше, ніж саме явище. А тут, через помилкову подачу даних, формується хибне сприйняття. До уваги Yaroslav Yurchyshyn

http://www.pravda.com.ua/news/2016/11/17/7127076/

отсюда:
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=653050274875329&id=100005110866442

Vasyl said...

Эта толерантность к (восприятие) коррупции (желание все порешать) как раз и измеряет коррумпированость страны. Потому что пока население не начнет считать что взятка это плохо коррупция будет цвести. И поэтому опрос Трансперенси Интернешионал дает более полную картину о состянии коррупции.

ba.ldei.aga said...

любопытно: Грузия смогла